Loman tarpeessa.

 

Lapsuus lama-aikana. Vanhemmat koittavat selvitä. Hyvä jos on töitä, useilla ei ole. Jatkuvaa riitelyä, lopulta avioero. Toiset menettävät vanhempansa lopullisesti, toiset vain kodin. Söisiköhän leipää voilla vai leipää voilla, vai onko tarjolla sitäkään?

Koulua, kasvukipuja, kesätöitä. Tunteita, koulua, oikeita töitä. Harjoittelua koulussa, töissä ja oikeassa elämässä. Ihmissuhteita, haaveita, pettymyksiä ja onnistumisia. Kasvata itsesi, lapsesi, toisten lapset, koirat, porkkanat ja verotulot. Kasvata yleissivistystä ja älykkyyttä.



Digitaalinen murros.  Oikea elämä onkin jatkuvaa harjoittelua. Muutos on vakio, kehitys ei pääty koskaan. Pitää jatkuvasti oppia ja kehittää itseään. On uusia järjestelmiä, uusia salasanoja, uusia appeja ja alustoja, uusia sovelluksia, uusia tapoja lukea kirjaa ja uusia tapoja katsella tv-ohjelmia. Pitää opetella uusia sanoja, olla mobiilisti hybridi. On pakko olla aktiivinen, sietää muutos ja olla valmis oppimaan pysyäkseen elämän liukkaassa kelkassa.

Parin valinta, pesänrakennus, ruuhkavuodet. Arki, koti, työ, lasten harrastukset, omat harrastukset, puolison harrastukset, ruoanlaitto, imurointi, remontit, huolet ja ilot. Elämä. Säiden vaihtelut, hyvistä asioista nauttiminen ja huonosti olevien asioiden murehtiminen. Pihatyöt. Renkaiden vaihto. Kuljetut kilometrit autolla, lenkkipolulla, hiihtoladulla, ostoskärryjen kanssa, kauppakassien kantamisessa, taakse jääneessä elämässä. Lämmittely ja venyttely tulevia kilometrejä varten.

Covid-19. Pelko, jännitys, odotus, epätietoisuus, tunteet puolesta ja vastaan, ärsytys, muutos, muutos, muutos. Tässä sitä seurataan joko vasta alussa olevaa tai sitten kenties meidän elinkautemme mullistavinta luonnon vastaiskua ylikansoittumiselle. Seuraavana hommana on jatkaa jo alkanutta urakkaa jaksaa kantaa huoli ja pelastaa koko Tellus ilmastonmuutokselta.

Mietin, miksi väsyttää, mutta onhan tässä näköjään ollut aivotyötä ja kaikenlaista pikkupuuhaa. Ikätoverit, olemme todistamassa melkoista muutosta maapallolla. Kiire on vallannut ihmiset ja samalla koko planeetan. Ihmekös se, jos hartioita painaa. 365. Kolmesataakuusikymmentäviisi päivää ja yötä edellisestä kesälomasta. Ei sillä, että laskisin.

 

Olenko minä ainoa, joka on loman tarpeessa?

 

Loma. Kesä. Kesäloma.

Kesä. Synonyymi sanoille ”aina yhtä kauan odotettu ajanjakso, jolloin sää ja elämä näyttävät valoisammalta”.  Loma. Synonyymi sanoille ”haaveilen siitä, että ei tarvitse tehdä mitään, eli voin tehdä spontaanisti niitä asioita, joita itse haluan.” Kesäloma. Jollakin jo alkanut, kaikilla toivottavasti tulossa. Päätin juuri, että oman loman alkaessa teen vain vanhoja asioita. En halua muutosta. Katselen iankaikkisen vanhaa taivasta. Olen yhteydessä ystäviini ja perheeseen, jotka ovat olleet minulla jo vuosikymmeniä, mutta ovat edelleen rakkaita. Luen kirjaa paperisena, mihin paperi ja painomuste on keksitty jo useampi satavuotta sitten ja pulahdan jääkauden muovaamaan järveen kiljuen esi-isieni vaistomaisella eläimellisyydellä. Ja toivottavasti nauran paljon alkukantaista naurua!

 



Rentouttavaa, alkukantaista kesää ja lomaa sinulle Naistenillan ihana lukija! Toivottavasti kesällä voi saunoa ja höpötellä aamuun asti ihan livenä. Siihen uskoen ja toivoen! Sen vuoksi Naistenilta lomailee ja palaa lauteille syyskuun alussa.

P.s. Koska muutos on vakio, saattavat uudet tuulet puhaltaa myös Naisteniltaan.

 

Kommentit

Suositut tekstit